Laser en IPL (Intense Pulsed Light) maken beide gebruik van licht. Maar in tegenstelling tot een laser maakt IPL geen gebruik van één specifieke golflengte, maar van een range van golflengtes. Dit houdt in dat IPL minder specifiek en oppervlakkiger werkt dan een laser. Een laser kan dieper in de huid werken. Dit betekent niet dat IPL minder doeltreffend is. Het is juist nodig met oppervlakkige indicaties of diffuse indicaties, zoals vaatjes en pigmentatie.

Wat is IPL?

Een IPL werkt op basis van licht. Licht wordt aangegeven in golflengtes. Elke golflente heeft een specifiek doel, dit doel noemen wij een chromofoor. Een chromofoor is hemoglobine (bloed), water of melanine (pigment).

Afhankelijk welke indicatie/doel we gaan behandelen, dienen we de juiste golflengte te kiezen. Zo hebben we voor vasculaire indicaties, zoals vaatjes en diffuse (algehele) roodheid een golflengte nodig van 500-600nm. Hiervoor gebruiken wij de DYE-VL, dit is een IPL-handstuk van de Alma Beauty Rejuve.

Een energie puls wordt afgegeven op het huidoppervlak. Deze energie wordt afgegeven aan het chromofoor hemoglobine (bloed). Hierdoor vindt absorptie plaats in het bloed. De energie wordt omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor coagulatie, wat resulteert in bloedstolling en afbraak van het bloedvaatje. Er vindt geen schade plaats aan het omliggende weefsel. Na verloop van tijd wordt het bloedvat door het lichaam opgenomen en zal het verdwijnen.

Als we indicaties met pigment behandelen hebben we een golflengte nodig van 550-650nm. Hiervoor gebruiken we de DYE-SR. Het DYE-SR handstuk geeft een energiepuls op de huid. Deze energie wordt afgegeven aan het chromofoor melanine (pigment). Hierdoor vindt absorptie plaats in het pigment. De energie wordt omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor afbraak van het pigment.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid eerst gereinigd en gedesinfecteerd.

Om je ogen te beschermen tijdens de behandeling krijg je een veiligheidsbril op. Daarna brengen we een kleine hoeveelheid gel aan op de huid en kan de behandeling starten.
De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt of warme speldenprikken. Sommige gebieden kunnen gevoeliger zijn dan andere, zoals de bovenlip of onder de ogen. Doorgaans wordt een IPL-behandeling goed verdragen.

Na de IPL-behandeling maken we gebruik van LED-lichttherapie. Dit bevordert het herstel, het heeft namelijk een kalmerende werking.

Vasculair

Couperose
Rosacea
Algehele roodheid
Naevus Flammeus (wijnvlek)
Poikiloderma van Civatte (zonnehals)
Spider Naevi
Angiomen

Pigmentatie

Lentigo’s
Efeliden (sproeten)
Hyperpigmentatie
Naevus van Becker
Cafe au lait vlekken

Hoe voelt je huid na de behandeling?

Vlak na de behandeling zal je huid, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling, warm, rood, gevoelig en (licht) gezwollen kunnen aanvoelen. Deze bijwerkingen zijn niet te voorkomen. Het hoort erbij, dit zijn gewenste bijwerkingen. Soms ontstaan oppervlakkige korstjes, deze verdwijnen na tien tot 14 dagen vanzelf.

Het is mogelijk dat er op de plaats van de behandeling kleurveranderingen optreden. Deze kleurveranderingen verdwijnen meestal na verloop van tijd. Ernstige of blijvende bijwerkingen, zoals littekens, zijn zeer zeldzaam. In enkele gevallen kan na de behandeling blaarvorming of een verbranding optreden, dit herstelt vanzelf.

De huidreactie is verschillend per individu en indicatie. Je huid zal vier tot zeven dagen de tijd nodig hebben om te herstellen.

Resultaat na een IPL behandeling

Resultaat vaatjes/diffuse roodheid
Wat je kunt verwachten van het uiteindelijke resultaat is dat de vaatjes en roodheden minder worden of in het beste geval helemaal weggaan. We kunnen nooit garantie geven over het uiteindelijke resultaat. Dit hang namelijk ook af van je leefstijl en bepaalde triggers die voor verwijding van vaatjes kunnen zorgen.

Resultaat pigmentatie
Het uiteindelijke resultaat hangt af van de diepte van het pigment. Wat je kunt verwachten is dat het pigment lichter wordt ofwel helemaal weggaat.

Afhankelijk van de indicatie zijn er gemiddeld 1 tot 3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Ongeveer 3 á 4 weken na de behandeling kun je het resultaat van de eerste behandeling zien.

IPL is niet geschikt voor elk huidtype. IPL is het meeste effectief en veilig voor mensen met een lichte huid. De energie van het licht wordt beter geabsorbeerd door de bloedvaten of het pigment, zonder dat te veel warmte wordt gecreëerd in de omliggende huid.

Voor mensen met een donkere huid is IPL minder geschikt. Dit komt doordat de hogere concentratie melanine (pigment) in de huid het licht kan absorberen, wat kan leiden tot pigmentveranderingen zoals hypopigmentatie (lichtere vlekken).

De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt of warme speldenprikken. Sommige gebieden kunnen gevoeliger zijn dan andere, zoals de bovenlip of onder de ogen. Doorgaans wordt een IPL-behandeling goed verdragen.

Vlak na de behandeling zal je huid, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling, warm, rood, gevoelig en (licht) gezwollen kunnen aanvoelen. Deze bijwerkingen zijn niet te voorkomen. Het hoort erbij, dit zijn gewenste bijwerkingen. Soms ontstaan oppervlakkige korstjes, deze verdwijnen na 10 tot 14 dagen vanzelf.
Het is mogelijk dat er op de plaats van de behandeling kleurveranderingen optreden. Deze kleurveranderingen verdwijnen meestal na verloop van tijd. Ernstige of blijvende bijwerkingen, zoals littekens, zijn zeer zeldzaam. In enkele gevallen kan na de behandeling blaarvorming of een verbranding optreden, dit herstelt vanzelf.
De huidreactie is verschillend per individu en indicatie. Je huid zal 4 tot 7 dagen de tijd nodig hebben om te herstellen.

Na een IPL-behandeling is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden. De eerste 4 weken zoveel mogelijk uit de zon blijven, dus niet zonnebaden of onder de zonnebank. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met SPF50.
De huid is gevoeliger en kwetsbaarder, dit verhoogt het risico op hyperpigmentatie

Nee, een IPL-behandeling doen we niet tijdens een zwangerschap.

Ja, dat kan. Een IPL-behandeling vóór de botox of filler behandeling geeft geen problemen. Na een botox of filler behandeling wachten we 4 maanden met de IPL-behandeling.

In sommige gevallen wordt de IPL-behandeling vergoedt door je zorgverzekeraar vanuit het aanvullende pakket. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Ja, een IPL-behandeling kan gecombineerd worden met een peeling en LED-lichttherapie in één behandeling. Door de warmte van IPL versterkt de werking van de peeling.
De verschillende behandeltechnieken versterken elkaar, waardoor we beter en sneller resultaat verkrijgen. Ook kunnen we hierdoor meerdere indicaties in één behandeling aanpakken.

  • Volle zon en zonnebank vermijden tot 4 weken na de behandeling
  • Dagelijks smeren met SPF 50. Bij blootstelling aan de zon, om de 2 uur smeren
  • Niet krabben en pulken aan de huid, de huid vanzelf laten herstellen
  • Geen peelings, scrubs en/of andere laserbehandelingen tot 4 weken na de behandeling
  • Minimaal 48-uur warmte vermijden:
    • Hete douche of bad
    • Sauna
    • Intensief sporten
  •  

Plan een consult voor een IPL-behandeling

Wij ontvangen u graag in onze moderne kliniek voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken.