Wat is haaruitval?
De medische term voor haaruitval is alopecia. Naarmate we ouder worden wordt ons haar fijner qua structuur en neemt de dichtheid af. Haren groeien in zogenaamde haarzakjes ofwel haarfollikels. Bij de geboorte bevat de (behaarde) hoofdhuid ongeveer 100.000 haarfollikels. Dit aantal neemt door het verouderingsproces geleidelijk af, doordat een haarfollikel 20 tot 30 keer een haargroeicyclus kan doorlopen.
Haargroeicyclus
Een normale haargroeicyclus duurt gemiddeld twee tot vijf jaar en kent drie fasen:
- Groeifase (gemiddeld 3 jaren)
- Overgangsfase (enkele weken)
- Rustfase (gemiddeld 4 maanden)
Bij een volwassene is ongeveer 85-90% van het hoofdhaar in de groeifase. Per maand groeit het haar ongeveer een centimeter. Gemiddeld verliest een mens 50 tot 100 hoofdharen per dag.

Verschillende varianten
Behoudens de meest voorkomende vorm van haaruitval, Androgene Alopecia, zijn er talloze andere varianten. Niet elke variant resulteert in permanente kaalheid. Het vroegtijdig herkennen en juist diagnosticeren hiervan is echter van groot belang, om verder haaruitval zoveel als mogelijk te voorkomen.
De meest voorkomende varianten zijn:
- Androgene Alopecia – Erfelijke haaruitval
- Alopecia Areata – Pleksgewijze haaruitval
- Alopecia Diffusa – Diffuse haaruitval
Bij bovengenoemde varianten van haaruitval is er géén sprake van verlittekening van de hoofdhuid.
Androgene Alopecia
De medische term voor erfelijke haaruitval is Androgene Alopecia. Het is dan ook de erfelijke factor die in belangrijke mate bepaalt of iemand wel of niet kaal wordt. Bij deze vorm zorgt dihydrotestosteron (DHT) ervoor dat de haargroeicyclus verstoord wordt. Onder invloed van DHT worden de haren steeds dunner en zwakker en kan het hele behaarde hoofd, behoudens de haarkrans, kaal worden.
Hoe ontstaat Androgene Alopecia?
- Mannelijke hormonen, met name DHT, binden aan receptoren op haarfollikels
- Grote haarfollikels worden geleidelijk kleine follikels
- Verkorting van de groeifase
- Ontwikkeling van kortere en dunnere haren. De follikels blijven bestaan
- Androgene Alopecia ontstaat geleidelijk.
Het centrale kenmerk van Androgene Alopecia is de miniaturisatie van de haren is. Met andere woorden, iedere haarcyclus eindigt met dunner haar.
Indien de haaruitval al op jonge leeftijd optreedt (tussen de 20 en 30 jaar oud), is de kans groot dat je ‘helemaal’ kaal wordt. Treedt de haaruitval later op, dan is de kans groot dat het zich beperkt tot een bepaald gebied. Bijvoorbeeld enkel de kruin of inhammen.
Standaard patroon
Bij Androgene Alopecia verloopt de haaruitval meestal volgens en standaard patroon. Tegenwoordig wordt de Norwood – Hamilton schaal aangehouden om het verloop en de fase van haaruitval in te delen.

Bij deze vorm van haaruitval is het opvallend dat bij enkel de haarkrans behouden blijft. Deze haren zijn immuun tegen DHT.
De enige oplossing om de mate van kaalheid bij deze vorm van haaruitval te beperken is door middel van een haartransplantatie.
Hierbij wordt het haar uit de haarkrans verplaatst naar het kale gebied. Deze geïmplanteerde haren blijven hier de rest van je leven groeien, omdat de immuniteit van deze haren blijft bestaan.
Plan een consult voor haaruitval
Cosmetisch arts Frederique Spauwen gaat graag kosteloos en vrijblijvend met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. In dit gesprek wordt gekeken naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Tevens onderzoekt Frederique de mogelijkheden op basis van uw huidige situatie, en krijgt u uiteraard de kans om al uw vragen te stellen.
Aan het einde van dit gratis en vrijblijvende gesprek weet u precies waar u aan toe bent!
